Kek Lapis Kukus Coklat Keju
Resipi : Yeni Ismayani
Bahan-bahan
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
125gm gula pasir
60gm tepung gandum
15gm tepung Jagung
70gm mentega cair
9 keping keju cheddar
50gm coklat masakan gelap - di cairkan (double boil)
50gm parutan keju cheddar
Loyang 25 x 10 x 7cm gris dan alas dasar loyang
Cara-cara :
1. Pukul telur dan gula pasir hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung, berselang seli dengan mentega cair, gaul hingga rata,
2. Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu di campur dengan coklat cair dan satu bahagian di dicampur dengan parutan keju.
3. Bahagikan adunan coklat kepada 2 bahagian dan adunan keju kepada 2 bahagian.
4. Tuang 1 bahagian adunan keju, kukus selama 10 minit. Angkat dan susun kepingan keju ke atasnya.
5. Tuang 1 bahagian adunan coklat, kukus selama 10 minit, Angkat dan susun keping keju ke atasnya.
6. Ulangi langkah 4 dan 5 hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 25 minit hingga masak.
7. Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan di hidangkan
Kek Lapis Kukus Coklat Keju
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
No comments:
Post a Comment