Sumber : Olahan dari Kek Keju Oreo Azlita Aziz
Bahan Dasar
Bahan Krim Keju
Loyang 8in - Loose Base Tin (di gris mentega cair)
Cara-cara :
- Dasar : Gaul biskut oreo dengan mentega sedikit demi sedikit hingga rata dan boleh di kepal. Masukkan ke dalam loyang dan tekan padat. Simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam atau jika ingin dasar yang ranggup, bakar selama 10 minit di dalam ketuhar, biarkan sejuk.
- Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur dengan gelatin dan biar mengembang. Kemudian cairkan secara double boiler hingga larut. Ketepikan.
- Cairkan coklat masakan putih secara double boiler. Ketepikan.
- Putar krim keju dan gula hingga rata dan tidak berketul. Masukkan coklat masakan cair di ikuti gelatin dan esen vanila, putar hingga sebati.
- Dalam bekas lain pukul krim putar (whip cream) hingga kental. Kaup balikkan ke dalam adunan keju sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
- Masukkan ke dalam piping bag dan paip satu lapisan krim keju. Susun kepingan biskut oreo, tekan sedikit.
- Ulangi melapis krim keju dan susunan biskut oreo, untuk lapisan terakhir tuang baki krim keju dan ratakan permukaannya. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan dari loyang dan hias mengikut suka.
- Untuk memotong kek keju, guna pisau yang di rendam air panas, lap kemudian baru di potong.
Kek Keju Oreo Dingin / No Bake Oreo Cheesecake
No comments:
Post a Comment