Tuesday, 15 April 2014

Roti Sarang Lebah / Beehive Bread

Roti Sarang Lebah / Beehive Bread
Resipi :  LydiaHoney FB
Sumber :  Madihaa

Bahan-bahan



Sapuan - 1 biji kuning telur + sedikit susu sejat
Bahan Tabur -  Badam Hiris dan kuaci serta bijan

Cara-cara :

  1. Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.
  2. Tutup doh dengan kain lembab dan rehatkan sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
  3. Tumbuk doh buang anginnya.  Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai.
  4. Tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal.
  5. Sapukan dengan kuning telur. Taburkan di atasnya dengan badam,kuaci dan bijan.
  6. Bakar sehingga masak.


Sos Butterscotch



Cara-cara :

  1. Cairkan mentega.  Masukkan gula perang.  Kacau sehingga gula larut dan berbuih.
  2. Masukkan whipping cream dan garam.  Kacau perlahan-lahan.
  3. Akhir sekali masukkan essen vanila.  Padamkan api, kacau sehingga rata.
  4. Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat, tuangkan ke atas permukaan roti.


 Roti Sarang Lebah / Beehive Bread

No comments:

Post a Comment