Tuesday, 17 June 2014

Ayam Paprik Ala Thai / Thai Spicy Chicken


Ayam Paprik Ala Thai
ayam masak paprik

Bahan-bahan



Sayur-sayuran


Cara-cara :

  1. Panaskan minyak, goreng hirisan ayam hingga berubah warna menjadi keputihan.  Tos dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap. Masukkan isi ayam dan gaul hingga rata.
  5. Masukkan air, serai dan daun limau purut, biar mereneh, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.  Kacau rata.
  6. Masukkan bawang besar dan sayuran-sayuran yang di hiris.  Tambahkan sedikit air jika kuah agak pekat.  Masak hingga sayuran empuk.
  7. Hidang bersama nasi putih.

 Ayam Paprik Ala Thai

No comments:

Post a Comment