Sunday, 8 June 2014

Puding Kek Gulung / Roll Cake Puddings


Puding Kek Gulung / Roll Cake Puddings

Bahan Kek Gulung Pandan



Loyang 10 x 10 x 3 (Alas dasar dan gris dgn mentega)

Cara-cara :

  1. Satukan tepung gandum, tepung susu dan tepung jagung.  Ayak dan ketepikan.
  2. Pukul telur, gula dan ovalete hingga kembang dan gebu.  Masukkan pandan emulco.
  3. Perlahankan mixer dan masukkan campuran tepung berselang seli dengan mentega cair, putar hingga bergaul rata.
  4. Tuang ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180c selama 15 minit hingga masak.
  5. Sapu permukaan kek dengan jem strawberry dan gulung hingga padat.
  6. Potong setebal 1/2cm dan atur di dalam mangkuk bulat.  Ketepikan.


Bahan Puding




Cara-cara :

  1. Masak air, gula dan serbuk agar-agar hingga larut.
  2. Satukan susu sejat dan tepung kastard, gaul hingga larut dan tidak berketul.  Kemudian tuang ke dalam agar-agar, masak hingga mendidih.
  3. Tutup api, masukkan fruit cocktail, gaul rata dan tuang ke dalam mangkuk berisi kek gulung.  Atur lebihan kek di atas permukaan puding.
  4. Simpan di dalam peti sejuk hingga beku sebelum di keluarkan dari acuan.
  5. Enak di hidang dingin.


Puding Kek Gulung / Roll Cake Puddings


No comments:

Post a Comment