Recipes by : Puan Norzailina Nordin
Bahan-bahan
200 gm keladi – dikiub
175 gm tepung beras
40 g tepung jagung
20 gm tepung gandum
1 liter santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu teh garam
Bahan Lauk
2 sudu besar minyak masak
200 gm udang – dikupas, dicincang
10 gm udang kering – direndam, ditumbuk
4 ulas bawang merah – dijadikan bawang goreng
3 tangkai daun sup }
3 tangkai daun bawang }
2 tangkai cili merah }
Garam secukup rasa
Bahan Sos Cili
4 biji cili merah
1 sudu besar pes cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula
2 sudu besar jus limau nipis /1/2 sudu besar cuka
1 sudu besar sos Hoisin
1/2 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh tepung jagung + 80 ml air } Larutkan
Garam secukup rasa
Bahan Sos Kicap
2 sudu besar taucu
250 ml air
50 gm gula pasir
4 sudu teh tepung jagung + 60 ml air } Larutkan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
Cara membuat :
1. Untuk lauk. Panaskan minyak, goreng udang segar sehingga berubah warnanya. Masukkan udang kering, kacau sehingga harum. Angkat.
3. Gaulkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili dan garam.
4. Sementara itu, kukus keladi sehingga empuk. Ketepikan.
5. Satukan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum, santan dan garam.
6. Kacau atas api perlahan sehingga naik wap. Angkat dan campurkan dengan keladi dan separuh bahan lauk.
7. Tuangkan ke dalam loyang 25 cm yang dilenser minyak.
8. Kukus sehingga 3/4 masak. Taburkan baki bahan lauk di atasnya.
9. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak. Biar sejuk sebelum dipotong.
10. Sos Cili : Kisar semua bahan dan kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
11. Sos Kicap : Kisar taucu dan air sehingga hancur. Campurkan dengan bahan lain. Kacau atas api perlahan sehingga pekat.
Talam Keladi Berlauk
No comments:
Post a Comment