Monday, 6 May 2013

Puding Peach / Peach Pudding

Puding Peach / Peach Pudding

Bahan-bahan
13gm serbuk agar-agar
400ml air
200ml sirap peach
400ml susu sejat / susu cair
100gm gula pasir
1 sudu kecil esen vanila
10gm tepung jagung
1 tin buah peach (asingkan buah dan sirapnya)

Hiasan :  Hirisan buah peach secukupnya

Cara-cara :
1.  Basahkan acuan dan ketepikan.
2.  Masak serbuk agar-agar, air, sirap peach dan gula hingga mendidih.  Kecilkan api.
3.  Satukan susu sejat, esen vanila dan tepung jagung, kacau hingga larut.  Kemudian tuangkan ke dalam adunan agar-agar tadi.  Masak sebentar dengan api perlahan, tutup api dan angkat.
4.  Bahagikan kepada 2 bahagian.  Tuang 1 bahagian ke dalam acuan, biarkan beku.  Kemudian taburkan dengan hirisan buah peach.  Tuang agar-agar selebihkan dan biarkan beku.
5.  Atur hirisan buah peach di atasnya dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
Puding Peach / Peach Pudding

No comments:

Post a Comment