Friday, 23 August 2013

Kuih Lapis Coklat Pandan

Kuih Lapis Coklat Pandan

Bahan A
270gm tepung beras
200gm tepung ubi
30gm tepung jagung
1/2 sudu teh garam
400ml santan KARA
250ml air

Bahan B
300gm gula pasir
500ml air
4 helai daun pandan

Bahan C - Pes Coklat
1 sudu besar serbuk koko (larutkan dgn sedikit air) +
1 sudu kecil coklat emulco

Bahan D - Pes Pandan
50ml jus pandan + pewarna hijau secukupnya

Loyang 8 x 8 in - di alas plastik dan di gris

Cara-cara :
1.  Satukan bahan A, gaul rata dan ketepikan.
2.  Masak bahan B hingga mendidih, tuang ke dalam bahan A, kacau dengan cepat hingga rata.  Kemudian Tapis.
3.  Bahagikan kepada tiga bahagian.  Satu bahagian diletak pes coklat (C) dan satu lagi diletak pes pandan (D) dan satu bahagian warna asal.
4.  Setiap bahagian pula di bahagikan kepada 3.
5.  Tuang 1 bahagian warna coklat, kukus selama 5 minit.  Kemudian tuang 1 bahagian warna putih, kukus selama 5 minit.  Diikuti 1 bahagian warna hijau dan kukus selama 5 minit.
6.  Ulangi melapis berselang warna hingga habis.
7.  Untuk lapisan terakhir tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit.
8.  Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong dengan plastic cutter.
 Kuih Lapis Coklat Pandan

No comments:

Post a Comment