Thursday, 22 August 2013

Kuih Lapis Coklat


Kuih Lapis Coklat

Bahan A
250gm tepung beras
350gm tepung ubikayu
40gm tepung sagu
400ml santan pekat
1 sudu teh garam

Bahan B
450gm gula pasir
1000ml air

Bahan C - pes coklat
30gm serbuk coklat + 1/2 sudu teh nescafe (larutkan dgn 60ml air panas)
atau 2 sudu besar coklat emulco + 1/2 sudu teh nescafe

Loyang 9x9 di alas plastik dan di gris

Cara-cara :
1.  Satukan bahan A, kacau hingga sebati.  Ketepikan.
2.  Masak bahan B hingga mendidih, tuang ke dalam bahan A dan kacau dengan cepat hingga rata. Tapis.
3.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu adunan asal dan satu lagi di campur pes coklat.
4.  Untuk adunan asal dan coklat, bahagikan setiap adunan kepada 5 bahagian yang sama banyak.
5.  Tuang adunan asal untuk lapisan pertama.  Kukus selama 5 minit.  Kemudian di ikuti lapisan coklat, kukus selama 5 minit.
6.  Ulangi melapis berselang warna hingga habis.
7.  Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit.
8.  Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong dengan plastik cutter.
Kuih Lapis Coklat

No comments:

Post a Comment