Saturday, 11 January 2014

Ayam Panggang Kalasan


Ayam Panggang Kalasan

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung, potong besar
1 in lengkuas - di ketuk
2 batang serai - di ketuk
700ml santan pekat
garam secukupnya
1/2 keping gula melaka - racik halus
Hirisan timun dan daun salad

Bahan kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu teh jintan halus

Sambal limau
5 tangkai cili merah
2 biji limau nipis - ambil jus
1 sudu teh serbuk belacan
garam dan gula merah secukupnya
(Tumbuk atau kisar cili hingga halus, perasakan dengan garam, serbuk belacan, gula dan perahan jus limau)

Cara-cara :
1.  Masak santan bersama lengkuas dan serai yang di ketuk.  Masukkan bahan kisar dan biarkan mendidih hingga terbit minyak.  Perasakan dengan garam dan gula merah secukupnya.
2.  Masukkan ayam, tutup periuk dan masak dengan api kecil hingga kuah meresap dan kuah menjadi pekat.
3.  Tutup api, keluarkan ayam dan panggang di atas bara api atau oven.  Lumur dengan kuahnya ketika membakar dan bakar hingga keperangan.
4.  Sajikan dengan hirisan sayur dan sambal limau.

No comments:

Post a Comment