Saturday, 11 January 2014

Kentang Panggang / Roasted Potatoes


Kentang Panggang / Roasted Potatoes

Bahan-bahan
2 biji kentang yukon emas
2 biji kentang merah
2 sudu besar mentega cair
2 sudu besar minyak zaitun
daun parsley kering
2 sudu kecil bawang putih goreng
sedikit garam dan serbuk lada putih

Cara-cara :
1.  Potong kesemua kentang mengikut saiz yang di kehendaki.
2.  Gaul bersama minyak zaitun, mentega cair, bawang putih goreng, garam dan serbuk lada putih hingga rata.
3.  Alas dulang oven dengan aluminium foil, masukkan kentang dan bakar pada suhu 200C selama 15 minit.  Keluarkan dulang dari oven, balik2 kan ubi kentang supaya masak dengan rata.
4.  Bakar semula selama 10-15 minit sehingga kentang keperangan dan lembut.
5.  Angkat dan tabur dengan parsley kering atau parutan keju jika suka.

** Bole juga menggunakan jenis kentang yang lain..
Kentang Panggang / Roasted Potatoes


No comments:

Post a Comment