Sunday, 21 April 2013

Biskut Badam Ranggup / Crispy Almond Cookies


Biskut Badam Ranggup / Crispy Almond Cookies
Resipi :  Chef Florence

Bahan-bahan
120gm gula kaster
1 biji telur
2 putih telur
50gm tepung gandum
200gm hirisan badam (almond flakes)
1 sudu teh golden sirap 

Hiasan :  Bijan putih

Cara-cara :
1.  Kocok telur, putih telur dan gula hingga berbuih, masukkan golden sirap dan tepung, gaul rata.
2.  Masukkan hirisan badam dan kaup balikkan dengan spatula perlahan-lahan hingga rata.
3.  Rehatkan adunan selama 30 minit.
4.  Ambil 1 sudu kecil dan sudukan ke atas dulang pembakar yang di alas baking paper.  Leperkan adunan dengan sudu dan taburkan dengan bijan putih.

5.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 160C selam 15-20minit hingga keperangan.
6.  Simpan di dalam bekas kedap udara.

*** Pastikan adunan meleper dan tipis untuk mendapat biskut yang ranggup.
Biskut Badam Ranggup / Crispy Almond Cookies

No comments:

Post a Comment