Sunday, 14 April 2013

Pastri Puff Bakul Tuna / Tuna Bowl Pastry Puff


Pastri Puff Bakul Tuna / Tuna Bowl Pastry Puff

Bahan-bahan
2 packet pastri puff Kawan / Pastri Puff 10 x 10 - boleh di beli di pasaraya
Penerap gerigi 7cm dan 5cm
Kuning telur untuk sapuan

Cara-cara :
1.  Terap kepingan pastri dengan penerap 7cm.  Satu bahagian pastri dijadikan dasar dan sebahagian di terap dengan penerap 5cm membentuk pastri cincin.
2.  Ambil pastri cincin, susun satu atau dua di atas dasar pastri, lekatkan dengan air atau putih telur.  Sapu kuning telur ke atasnya.
3.  Bakar di dalam oven yang telah di panaskan dahulu pada suhu 190C selama 20-25 minit, untuk 15 minit terakhir pasangkan kipas oven supaya pastri masak sekata.
4.  Keluarkan dari oven, sejukkan di atas redai, tekan sedikit bahagian dalamnya dan isi dengan inti tuna secukupnya.

Inti Tuna
1 tin ketulan tuna
1 ulas bawang putih - cincang
1/2 labu bawang besar - cincang
1 sudu besar mentega
sedikit garam dan serbuk lada putih
1 sudu besar mayonies
1/2 batang zucchini / timun - potong dadu
1/2 labu capsicum - potong dadu

Cara-cara :
1.  Panaskan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.  Masukkan ketulan tuna, hancurkan sedikit, tambahkan sedikit garam dan serbuk lada putih.  Gaul rata.
2.  Angkat, gaul bersama mayonies, zucchini dan capsium.
3.  Isi secukupnya ke dalam mangkuk pastri.
Pastri Puff Bakul Tuna / Tuna Bowl Pastry Puff


No comments:

Post a Comment