Saturday, 19 October 2013

Ayam Panggang Tandoori


Ayam Panggang Tandoori

Bahan-bahan
1 ekor ayam seekor atau di potong

Bahan Perap
1 inci halia
1 labu bawang putih
3 sudu kecil garam
2 sudu besar cili boh
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu besar cuka / jus lemon
1 sudu besar garam masala
100gm yoghurt
Pewarna oren
Cara-cara :
Ayam di bersihkan, Tumbuk/kisar halia dan bawang putih.  Kemudian campurkan bersama cuka, garam masala, lada putih, pewarna oren dan yogurt.  Lumur hingga rata pada ayam dan perap semalaman dalam peti sejuk sebelum di panggang.

Chutney Daun Ketumbar
100gm daun ketumbar, cincang kasar
3 biji cili hijau - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil jus lemon
1 sudu kecil gula merah

Cara :  Masukkan semua ke dalam pengisar dan 2-3 sudu besar air dari peti sejuk.  Kisar sebentar tetapi tidak terlalu halus.  Simpan di dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk.  Tahan 2-3 hari, hidang bersama ayam tandoori.
 Ayam Panggang Tandoori

No comments:

Post a Comment