Sumber : RASA Mei 2013
Bahan-bahan
1 ekor ayam saiz sederhana
1/2 cawan air limau nipis / lemon
2 batang serai - ambil bahagian putih saja
2 hiris halia
1 tangkai daun ketumbar - cincang
1 sudu makan belacan - bakar sebentar
2 sudu makan gula perang
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Cuci ayam hingga bersih dan lumur dengan sedikit garam dan jus limau nipis.
2. Kisar atau tumbuk serai, halia, daun ketumbar, belacan, gula perang, serbuk cili, serbuk kunyit dan serbuk ketumbar hingga halus.
3. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga garing dalam minyak sederhana panas.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan lumur tumisan tadi ke atas ayam hingga rata.
5. Perap sekurang-kurangnya sejam dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 40-45 minit atau hingga ayam keperangan.
Ayam Panggang Ketumbar
No comments:
Post a Comment