Thursday, 17 October 2013

Puding Kiwi

Puding Kiwi

Lapisan Susu
2 sudu kecil rata serbuk agar-agar
450ml susu cair
80gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
2 titis pewarna lemon yellow

Lapisan Kiwi
2 1/2 sudu kecil rata serbuk agar-agar
4 biji buah kiwi yang lembut (kupas, kisar dgn 250ml air, tapis)
250ml air
120gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
2 titis  pewarna hijau apple

Hiasan :  2 biji buah kiwi belah 2 dan hiris

4 buah bekas puding

Cara-cara :
1.  Satukan bahan lapisan susu dan masak hingga mendidih.  Bahagikan kepada 2 bahagian.
2.  Tuang satu bahagian setinggi 1cm di dalam 4 bekas puding.  Biarkan hampir beku.  Ketepikan satu bahagian lagi untuk lapisan atas.
3.  Atur buah kiwi yang di potong di atas lapisan agar-agar mengelilingi bekas puding.  Ketepi dan cakar sedikit permukaannya jika sudah beku.
4.  Untuk lapisan kiwi, satukan air, gula, garam, serbuk agar-agar dan jus kiwi.  Masak hingga mendidih.  Menggunakan belakang sudu, tuang perlahan-lahan ke dalam acuan melepasi hirisan buah kiwi.  Masukkan sebentar di dalam peti sejuk supaya cepat membeku.
5.  Keluarkan dari peti sejuk, cakar sedikit permukaannya.  Panaskan dahulu baki agar-agar susu dan tuang ke atas lapisan kiwi.
6.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
Puding Kiwi, gabungan rasa masam dan manis puding yang menyegarkan.




No comments:

Post a Comment