Sunday, 4 May 2014

Kek Lapis Keju Masam Manis


Kek Lapis Keju Masam Manis
Sumber :  Amie's Little Kitchen
Olahan : K1@Citarasawan

Bahan-bahan:
250 gram Philadelphia Cream Cheese - suhu bilik
100 gram parutan Parmesan Cheese
450 gram mentega tulin
100 gram gula halus
1/2 tin susu pekat manis (200gm)
10 biji telur gred A
30 gram ovalette - 2 sudu kecil
300 gram tepung Hong Kong
100 gram Horlicks
haw flakes secukupnya
pewarna hijau pandan

Loyang 8 x 8 x 3, dialas dan digris dasarnya.

Cara-cara :
1. Pukul mentega hingga putih, kemudian masukkan gula serta ovalette.  Pukul hingga sebati.
2. Masukkan cream cheese serta parutan parmesan cheese. Pukul sehingga licin dan berkrim.
3. Masukkan telur satu persatu, dan pukul sehingga  kembang dan pekat.
4. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar dengan kelajuan rendah.
5. Masukkan tepung Hong Kong diikuti dengan Horlicks.
6. Setelah adunan sebati, bahagikan kepada 2 bahagian. satu bahagian di letak pewarna hijau pandan, dan satu bahagian lagi tanpa warna atau warna yang di sukai.
7. Ambil 1 senduk adunan (6 sudu besar) adunan hijau dan ratakan di atas loyang kek. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit hingga permukaan sedikit perang.
8. Keluarkan loyang, cucuk permukaan kek dengan garpu dan tekan dengan penekan kek - lakukan pada setiap lapisan kek.
9. Susun haw flake di atas permukaan kek untuk setiap lapisan yang ketiga.
10. Ambil 1 senduk adunan tanpa warna dan ratakan. Bakar lagi selama 10 minit.
11. Ulangi Langkah 8, 9 dan 10 dan seterusnya sehingga selesai.
12. Setelah selesai membakar lapisan terakhir, ubah api di bahagian bawah dan bakar lagi antara 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek.
 Kek Lapis Keju Masam Manis

No comments:

Post a Comment