Friday, 28 June 2013

Biskut Lidah Kucing Coklat

Biskut Lidah Kucing Coklat

Bahan-bahan
250gm mentega
170gm gula kaster
100ml putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex (bahan perangup)
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh coffee emulco - optional
Hiasan :  Croquant secukupnya

Loyang lidah kucing - griskan dengan sedikit mentega

Cara-cara :
1.  Ayak tepung, serbuk koko dan emplex.   Ketepikan.
2.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil di putar hingga sebati.  Tambahkan coklat emulco dan coffee emulco (jika suka) dan gaul hingga rata.
3.  Masukkan campran tepung dan gaul hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag, gunting sedikit muncungnya dan picit memanjang ke dalam loyang lidah kucing.
4.  Tabur dengan croquant atau hiasan lain jika suka.
5.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 10-15 minit.

No comments:

Post a Comment