Monday, 3 June 2013

Double Chocolate Cheese Tart


Double Chocolate Cheese Tart

Chocolate Tart Shell
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
250gm tepung superfine / gandum
40gm serbuk koko
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu teh emplex - optional

Cara-cara :
1.  Ayak tepung, serbuk koko dan emplex.  Ketepikan.
2.  Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu hingga rata.
3.  Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu hingga sebati.
4.  Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5.  Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Trim bahagian atasnya.  Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
6.  Bakar pada suhu 170C sehingga masak.  Sejukkan dahulu sebelum di isi dengan adunan coklat cheese cream. 

Chocolate Cream Cheese
250gm cream cheese - lembutkan pada suhu bilik
80gm gula kaster
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
20gm serbuk koko

Cara-cara :
1.  Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan tidak berketul.  Masukkan telur dan putar sebati.
2.  Masukkan esen vanila dan serbuk koko, putar lagi hingga rata dan tidak berketul.
3.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dan picit ke dalam kulit tart hingga penuh.
4.  Bakar pada suhu 160C selama 12-15min. Sentuh dengan jari, jika tidak melekat bolehlah di keluarkan dari oven.
5.  Untuk hiasan, picit chocolate hazelnut cream ke atasnya, hias mengikut suka. 

Hazelnut Chocolate Cream
100ml UHT dairy whipping cream
200gm coklat gelap - potong kecil
3 sudu besar hazelnut paste

Cara-cara  :
1.  Panaskan whipping cream secara double boil hingga berbuih.  Tutup api dan masukkan paste hazelnut dan coklat gelap, kacau hingga coklat larut, sebati dan pekat.
2.  Masukkan ke dalam bekas, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk.
3.  Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan picit di atas tart.

No comments:

Post a Comment