Thursday, 20 June 2013

Kek Lapis Kukus Coklat Keju

Kek Lapis Kukus Coklat Keju
Resipi :  Yeni Ismayani

Bahan-bahan
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
125gm gula pasir
60gm tepung gandum
15gm tepung Jagung
70gm mentega cair
9 keping keju cheddar

50gm coklat masakan gelap - di cairkan (double boil)
50gm parutan keju cheddar

Loyang 25 x 10 x 7cm gris dan alas dasar loyang

Cara-cara :
1.  Pukul telur dan gula pasir hingga kembang dan gebu.  Masukkan tepung gandum dan tepung jagung, berselang seli dengan mentega cair, gaul hingga rata,
2.  Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu di campur dengan coklat cair dan satu bahagian di dicampur dengan parutan keju.
3.  Bahagikan adunan coklat kepada 2 bahagian dan adunan keju kepada 2 bahagian.
4.  Tuang 1 bahagian adunan keju, kukus selama 10 minit.  Angkat dan susun kepingan keju ke atasnya.
5.  Tuang 1 bahagian adunan coklat, kukus selama 10 minit, Angkat dan susun keping keju ke atasnya.
6.  Ulangi langkah 4 dan 5 hingga habis.  Untuk lapisan terakhir, kukus selama 25 minit hingga masak.
7.  Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan di hidangkan
Kek Lapis Kukus Coklat Keju

No comments:

Post a Comment