Tuesday, 4 June 2013

Puding Pavlova

Puding Pavlova

Bahan Kek
125gm vanila sponge mix
125gm telur (3 biji grd B)
30ml air
30ml minyak jagung

Loyang 9 in di alas kertas minyak
Loyang 8 in (Loose base tin)

Cara-cara :
1.  Campurkan sponge mix, air dan telur dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
2.  Kemudian tukar kepada kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan pekat.
3.  Perlahankan mixer dan masukkan minyak jagung, putar hingga bergaul rata.
4.  Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar dalam oven yang telah di panaskan dahulu selama 25-30 minit pada suhu 180C.  Keluarkan dari oven dan telengkupkan ke atas redai.  Biar sejuk.
5.  Basahkan loyang 8 in loose base dan alihkan kek ke dalamnya (kek akan mengecut dan mengecil)

Bahan Puding Lapisan Bawah
15gm serbuk agar-agar
600ml air
100ml sirap buah **
150gm gula pasir
3 biji putih telur

Bahan Puding Lapisan Atas
1 tin fruit cocktail - Tos dan ketepikan sirapnya**
5gm serbuk agar-agar
330ml air
60gm gula pasir

Cara-cara :
1.  Lapisan Bawah :  Pukul putih telur hingga kembang dan bertanduk.  Ketepikan.
2.  Satukan serbuk agar-agar, air dan sirap buah, masak hingga mendidih.  Tutup api dan kacau hingga suam sedikit.
3.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil di putar dengan hand mixer hingga bergaul rata.
4.  Tuang ke atas lapisan kek, biarkan membeku dan cakar sedikit permukaannya dengan garpu.
5.  Tabur di atasnya dengan fruit cocktail hingga rata.  (bole juga menggunakan hirisan buah-buahan segar spt kiwi, strawberry, anggur dll)
6.  Lapisan Atas :  Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut.  Kemudian tuang dengan menggunakan belakang sudu ke atas buah-buahan tadi hingga menutupinya.  Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
 Puding Pavlova

No comments:

Post a Comment