Tuesday, 4 March 2014
Chickenroni Keju Bakar / Baked Cheesy Chickenroni
Chickenroni Keju Bakar / Baked Cheesy Chickenroni
Bahan-bahan
200gm macaroni
1/2 batang lobak merah di parut kasar
100gm daging ayam di cincang
1 sudu besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih - di cincang
1 labu bawang besar - di dadu
1/2 biji capsicum - di dadu
4 biji cendawan butang - di dadu
Setangkai daun bawang dan daun sup di cincang
150gm parutan keju cheddar
Bahan B
4 biji telur
1/2 tin susu sejat
Garam dan lada sulah secukupnya
(Satukan dan kacau dengan garpu)
Cara-cara
1. Rebus macaroni dengan sedikit minyak hingga lembut. Toskan.
2. Panaskan kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu, masukkan daging ayam, gaul rata dan biarkan daging ayam masak.
3. Kemudian masukkan cendawan butang dan parutan lobak merah. Masak sebentar hingga layu. Tutup api, masukkan capcisum, gaul rata dan ketepikan.
4. Ambil mangkuk tahan panas, leserkan dengan sedikit majerin atau minyak zaitun. Masukkan separuh makaroni dan tekan padat ke dasar mangkuk. Tabur di atasnya dengan daging ayam yang di masak tadi di ikuti daun bawang dan daun sup cincang. Kemudian masukkan pula lebihan makaroni ke atasnya, tekan sedikit biar padat.
5. Tuang bahan B (Bancuhan Telur) dan tabur dengan parutan keju.
6. Bakar pada suhu 170c selama 20-30 minit. Boleh di hidang plain atau dengan sos cili.
Chickenroni Keju Bakar / Baked Cheesy Chickenroni
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment