Saturday, 16 November 2013

Acar Berempah

Acar Berempah
Sumber :  RASA Mei 2012

Bahan-bahan
3 biji timun - buang empulur hiris memanjang
2 biji lobak merah - hiris memanjang
2 biji cili merah dan cili hijau - hiris
7 ulas bawang merah - biarkan sebiji2
7 ulas bawang putih - belah 2
1 sudu makan biji sawi
2 sudu makan udang kering - tumbuk halus
3 sudu makan minyak masak
3 sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
2.5cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk kunyit

Cara-cara :
1.  Rendam sayur-sayuran yang di hiris dengan air garam selama 1/2 jam.  Toskan.
2.  Panaskan minyak, tumis biji sawi bersama bahan kisar hingga wangi.  Masukkan udang kering gaul rata hingga pecah minyak.
3.  Masukkan sedikit air, cuka, garam dan gula secukup rasa.  Kacau hingga rata.
4.  Akhir sekali masukkan sayuran tadi, cili hiris, bawang merah dan bawang putih.  Gaul rata dan masak hingga kuah pekat.
5.  Angkat dan sedia di hidang.

No comments:

Post a Comment