Bahan kek sponge
180gm sponge mix
3 biji telur Gred A
45ml susu segar/air
1 tsp esen vanila
45gm mentega cair/minyak jagung
Filing
200gm whip cream
1 tin sedang fruit coktail (asingkan sirapnya)
Hiasan
Buah strawberry, kiwi, anggur, peach (ikut suka)
decogel untuk di sapu
Hirisan badam (dibakar terlebih dahulu)
Cara-cara
1. Kek Sponge : Panaskan oven pada suhu 180C. Alas loyang 7" dengan kertas minyak.
2. Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair, pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu. Tukar kepada speed rendah dan masukkan mentega cair, putar hingga rata.
3. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35-45 minit. Angkat dan telengkupkan di atas redai. Sejukkan dan potong kek kepada 3 bahagian.
4. Pukul whip cream hingga kembang.
5. Ambil satu lapisan kek, sapukan dengan whip cream hingga rata, tabur dengan fruit coktail (buah sahaja) di atasnya. Lapiskan sekali lagi dengan whip cream di atasnya hingga rata.
6. Untuk lapisan kedua : Ambil satu lapisan kek dan ulangi langkah 5 hingga habis.
7. Untuk lapisan terakhir, sapukan seluruh kek dengan whip cream. Lapisi badan kek dengan hirisan almond.
8. Atur buah-buahan segar sebagai hiasan mengikut citarasa.
Fruits Flan Cakes
No comments:
Post a Comment