Bahan Adunan
350gm tepung gandum
500ml santan pekat
1000ml air
5 biji telur ayam A - pukul ringan
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar minyak sapi cair
pewarna kuning jika suka
Bahan Inti
200gm daging kisar
1 sudu makan rempah kari daging
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar potong dadu
Minyak untuk menumis
Hiasan - Hiris
Daun sup dan daun bawang
Setangkai cili merah dan cili hijau
4 biji Acuan Kemboja - digris minyak
Cara-cara :
1. Inti : Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau. Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk.
3. Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan.
4. Adunan : Satukan semua bahan adunan, kacau dengan whisk tangan hingga rata dan tidak berketul. Kemudian tapis.
5. Gris acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
6. Perlahankan api dapur dan tuang 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
7. Masukkan inti daging di bahagian tengah dan tepi acuan, tabur bahan hiris. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
Kuih Bakar Berlauk
No comments:
Post a Comment