Monday, 23 September 2013

Biskut Kuaci Labu


Biskut Kuaci Labu

Bahan-bahan
200gm mentega
10gm shortening
130gm gula kaster
1 kuning telur
60gm kuaci labu - panggang sebentar dan kisar halus
280gm tepung gandum
40gm tepung jagung
1 sudu teh butter flavour / esen vanila
1/4 sudu teh emplex
30gm bijan hitam / putih

Hiasan :  Kuning telur, kuaci, cherry merah

Cara-cara :
1.  Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim.  Masukkan kuning telur, butter flavour dan pukul hingga sebati.
2.  Ayak tepung dan emplex.  Satukan di di dalam mangkuk besar bersama serbuk kuaci dan bijan hitam, gaul rata.
3.  Masukkan adunan mentega dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
4.  Canai dan terap mengikut suka.  Sapu permukaan dengan kuning telur dan hias kuaci dan cherry merah.
5.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 15-20 minit pada suhu 150C hingga masak.
 Biskut Kuaci Labu

No comments:

Post a Comment