Bahan-bahan(Ingredient)
Putih telur sebagai pelekat
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak hingga betul2 panas. Masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga rata. Masukkan majerin dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti. (hati-hati dengan minyak panas ketika menguli)
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang keras.
3. Tutup doh dengan tuala dapur dan rehatkan seketika hingga doh menjadi lembut.
4. Canai tipis doh dan terap dengan penerap bentuk bujur yang sederhana besar, atau bulatkan dulu doh dan canai meruncing ke depan.
5. Letak inti sardin di tengahnya dan gulung hingga ke bahagian runcing, sapu sedikit putih telur pada hujungnya dan lekatkan tepinya supaya kemas.
6. Goreng di dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
Inti Sardin
Cara-cara :
1. Tumbuk bawang putih dan merah, panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, cili hiris, kuah sardin dan bawang besar. Masak hingga layu.
3. Masukkan sardin, lenyek dengan senduk hingga hancur dan gaul bersama bahan tumis hingga rata.
4. Masukkan jus limau nipis, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga inti kering.
5. Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam doh.
Sardin gulung Kelantan
No comments:
Post a Comment